F1 Μαϊάμι, ανάλυση: Κέρδισε ο Νόρις ή έχασε ο Φερστάπεν;

×

Τάκης Πουρναράκης

Αναλύουμε τα δεδομένα του συγκεκριμένου αγώνα, για να εκτιμήσουμε αν απειλείται η κυριαρχία της Red Bull.

GP ΜΑΪΑΜΙ

Έχει περάσει ακριβώς ένας μήνας από το Ιαπωνικό GP στην πίστα της Σουζούκα όπου ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε έχοντας πίσω του την άλλη Red Bull, του Πέρεζ και με διαφορά 21 sec από τον τρίτο, Κάρλος Σάινθ (Ferrari). Ο Ολλανδός που δεν έχει χάσει ως τώρα στη μάχη της pole (6 σε 6 αγώνες) έχει χάσει δυο αγώνες στους έξι. Στον πρώτο στην Αυστραλία εγκατέλειψε με μηχανικό πρόβλημα, στον δεύτερο προχτές στο Μαϊάμι, έχασε στα ίσα από το Λάντο Νόρις, με τη McLaren. Ο οποίος Νόρις βρίσκονταν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, στην Κίνα πριν 3 βδομάδες.

GP ΜΑΪΑΜΙ

Καταγράφουμε επιχειρήματα στα social media @f1.ant1, τύπου «εντάξει δεν ταίριαξε μια πίστα στη Red Bull» ή «ο Φερστάπεν είχε ζημιά στο πάτωμα έχανε 2,5 δέκατα στο γύρο» ή «αν δεν ήταν το αυτοκίνητο ασφαλείας δε θα είχε χάσει» και άλλα. Πρώτον δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν ταίριαξε η πίστα στη Red Bull, τη στιγμή που ο Φερστάπεν είχε κυριαρχήσει πριν τον αγώνα, σε δυο περιόδους κατατακτήριων δοκιμών και στον αγώνα Sprint. Βέβαια και πρέπει να το σημειώσουμε αυτό, ο Ολλανδός οδηγός γκρίνιαζε για την ισορροπία κρατήματος του μονοθεσίου και τα επίπεδα πρόσφυσης. Εδώ θα πρέπει να αναδείξουμε ένα άλλο θέμα.

GP ΜΑΪΑΜΙ

Η άσφαλτος του οδοστρώματος στο Μαϊάμι ωρίμασε κατά ένα χρόνο, καθότι όμως χρησιμοποιείται ως δημόσιος δρόμος δεν δημιουργήθηκε η αναμενόμενη τραχύτητα όπως συμβαίνει όταν κατακάθεται η πίσσα. Αντίθετα έγινε πιο λεία με αποτέλεσμα να είναι πιο χαμηλά τα επίπεδα πρόσφυσης. Κάνοντας μια αντιπαραβολή με τους περσινούς χρόνους είναι σαφές πως οι περισσότεροι οδηγοί είναι σημαντικά πιο αργοί (φυσιολογικά θα ήταν πιο γρήγοροι), παρότι τα διαθέσιμα λάστιχα ήταν τα ίδια. Είναι δε, ενδεικτικό των χαμηλών επιπέδων πρόσφυσης ότι η μαλακή γόμα (C4) δεν μπορούσε να δώσει σημαντικά ταχύτερους χρόνους από τη μέση γόμα.

GP ΜΑΪΑΜΙ

Φυσιολογικά είδαμε στρατηγικές μιας αλλαγής με τη μέση γόμα να κυριαρχεί. Στον αγώνα συνολικά ολοκληρώθηκαν 1110 γύροι με μόνο το Σάρτζαντ (Williams) να μην τερματίζει. Η μέση γόμα C3 έκανε την περισσότερη δουλειά (562 γύροι, 50,6%) με ελαφρώς μεγαλύτερη απόσταση από τη σκληρή C2 (504 γύροι, 45,4%). Η μαλακή γόμα C4 χρησιμοποιήθηκε μόνο από τους δύο οδηγούς της Sauber, από τον Μπότας για τους πρώτους 11 γύρους και από τον Ζου από την αλλαγή ελαστικών του μέχρι την καρό σημαία.

GP ΜΑΪΑΜΙ

Στο δεύτερο επιχείρημα ότι ο Φερστάπεν είχε ζημιά στο πάτωμα η απάντηση είναι ότι αυτή προκλήθηκε από τη βάση του κώνου που χτύπησε. Ότι είχε αυτή την έξοδο είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής διαδικασίας και των προβλημάτων ισορροπίας κρατήματος που αντιμετώπιζε. Ο Ολλανδός προσπαθούσε να πάει όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να φτιάξει μια διαφορά ασφαλείας. Ερχόμαστε εδώ στο κομμάτι του αυτοκινήτου ασφαλείας. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πέρυσι και φέτος. Αλλά ο Φερστάπεν στους προηγούμενους αγώνες είχε την πολυτέλεια να ανοίγει μια διαφορά ασφαλείας που του επέτρεπε να διατηρήσει το προβάδισμα ακόμη κι αν είχε αλλάξει ελαστικά πριν εμφανιστεί το αυτοκίνητο ασφαλείας.

GP ΜΑΪΑΜΙ

Αντίθετα στο Μαϊάμι δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό. Προφανώς η Red Bull έφθειρε τα ελαστικά της πιο γρήγορα από τη McLaren. Ήταν εύκολο να το δει κανείς και το σχολιάσαμε και στην απευθείας μετάδοση του αγώνα. Όταν ο Ολλανδός μπήκε για πιτ στοπ στον 23ο γύρο ήταν ευάλωτος μέχρι να μπουν οι διώκτες του. Αν έβγαινε αυτοκίνητο ασφαλείας σ’ αυτό το διάστημα θα τους ευνοούσε χρονικά και η διαφορά των 2-3 sec που είχε δεν αρκούσε για να τον διατηρήσει μπροστά. Πράγματι ο Μάγκνουσεν χτύπησε το Σάρτζαντ το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε και ο Νόρις έκανε πιτ στοπ υπό το καθεστώς του, με λιγότερη χρονική επιβάρυνση. Έτσι διατηρήθηκε μπροστά.

GP ΜΑΪΑΜΙ

Όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε απέμεναν 27 γύροι και ο Φερστάπεν ήταν πίσω από το Νόρις. Δεν είχε όμως τη δυναμική να τον ακολουθήσει, αντίθετα ο Βρετανός άνοιξε μια διαφορά 7.6sec. Οπότε και χωρίς την υστέρηση της ζημιάς που αποτιμάτε στα 2,5 δέκατα στο γύρο (27 χ0,25=6,75 sec) ο Φερστάπεν δε θα μπορούσε να περάσει τον Βρετανό. Αυτό αποδεικνύεται και από την θέση του Πέρεζ. Ο Μεξικάνος δεν είχε την ταχύτητα να ακολουθήσει Ferrari και McLaren μπροστά του και ανέβηκε στην 4η θέση λόγω της σύγκρουσης των Σάινθ – Πιάστρι.

GP ΜΑΪΑΜΙ

Ο Μάιος έχει άλλους δυο αγώνες στις 19/5 στην Ίμολα και στις 26/5 στο Μονακό. Στην Ίμολα αναμένονται σημαντικές αναβαθμίσεις από τη Ferrari. Είναι ξεκάθαρο ότι η διαφορά από την RB20 βαίνει μειούμενη και καθώς στην Red Bull έχουν θέματα αποχωρήσεων, εντάσεων και ανανεώσεων είναι δεδομένο ότι η απόδοση του μονοθεσίου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Μένει να δούμε πότε θα ανατραπούν οι ισορροπίες.  Η McLaren που υστερεί μόνο σε τελική ταχύτητα είναι πιθανόν να έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη στο Μονακό. Στο Μαϊάμι πάντως ο Νόρις κέρδισε στα ίσα το Φερστάπεν. Ο Ολλανδός είχε να χάσει στα ίσα χωρίς πρόβλημα, ενώ εκκινούσε από την pole, από την Αυστρία το 2022 ήταν η τελευταία νίκη του Λεκλέρκ με τη Ferrari.

GP ΜΑΪΑΜΙ